Jak wybrać kawę do biura, lub do naszego domu? Na co zwrócić uwagę?

Na ogół oceniamy kawę w bardzo powierzchowny i ogólny sposób twierdząc, że pita przez nas jest po prostu dobra, albo też niedobra. Należy pamiętać jednak, że na tę ocenę składa się spora liczba czynników i wartości, które mogą zdefiniować osoby, które specjalizują się w ocenie jakości kawy. Istotne jest zatem jej wyważenie, konsystencja, cielistość oraz kwasowość, co znacznie wpływa na jej aromat i smak. Chcąc odróżniać wysokojakościowe kawy od tych gorszych, należy dowiedzieć się co na te parametry wpływa.

Kawa świeżo palona – zdecydowanie najlepsza!

Nawet nie patrząc na gatunek, najlepsza kawa do biura i do domu to będzie ta, która jest świeżo wypalana. Wystarczy porównać tutaj kawę do chleba – wiadomo, że ten prosto z piekarni, który jest jeszcze ciepły, będzie o wiele smaczniejszy niż czerstwy i kilkudniowy. Nawet jeśli wciąć jest jadalny, jego smak jest zupełnie inny.

Dotyczy to także kawy, gdyż ta prosto z palarni zawsze okaże się lepsza od tej, po kilku miesiącach od wypalania. Z łatwością otrzymamy taki produkt w każdym sklepie i markecie, dlatego miejmy to na uwadze, wybierając kawę do firmy.

Aby kupić kawę bezpośrednio od palarni, wcale nie musimy spotkać się z problemami. Koszt jest bardzo podobny do wyrobów dostępnych w marketach, a sklepy internetowe będą wstanie przedstawić nam bogatą ofertę.

Jeśli postawimy na kawę z palarni, będziemy pewni co jest w opakowaniu. Tam spotkamy się z szerokim wyborem gatunków i odmian, pochodzących z przeróżnych plantacji, ale też dokonamy wyboru stopnia wypalenia kawy, co przekłada się znacząco na jej smak. Z pewnością są to produkty, które opanowałyby wszystkie rankingi kawy ziarnistej.

Kawa i jej pochodzenie…

Uprawa kawy jest obecna głownie na pasie kawowym, który określa obszar między zwrotnikiem raka i koziorożca. Co ciekawe, każdy kontynent może pochwalić się odmiennym smakiem kawy, a nawet na tym samym kontynencie możemy dostrzec różnice w ziarnach. Determinują to przede wszystkim różniące się od się od siebie metody przetwarzania ziaren, inne gleby oraz sposoby upraw.

Masowa sprzedaż kawy, najczęściej czerpie towar z plantacji przemysłowych, a tam proces przetwórstwa owoców kawowca ma skale przemysłową, zupełnie jak ich uprawa. Stąd też wynika podobny smak kaw, dostępnych na rynku masowym. Inaczej mają sprawy na małych plantacjach. Tam dokonuje się ręcznych zbiorów, a ziarna suszone są na słońcu i selekcjonowane jeszcze na miejscu. Dzięki temu, ich jakość jest o wiele lepsza od przemysłowych produktów. Najlepsze ziarna uzyskuje się na rodzinnych plantacjach, które transportują je do najlepszych palarni. Takie ziarna będą najlepsze do naszego dystrybutora kawy zarówno w biurze jak i w domu.